ps.punt.nl
Wat is een Persoonlijkheidsstoornis?
Persoonlijkheidsstoornissen vallen onder psychische aandoeningen. (Aandoeningen waarvoor geen lichamelijke oorzaken kunnen worden vastgesteld.) Personen met een persoonlijkheidsstoornis, reageren "anders" op situaties dan wat men al normaal beschouwt. Aan de ene kan is dit natuurlijk tegenstrijdig. Wie bepaalt wat normaal gedrag is? Maar aan de andere kant is het misschien beter om te spreken van gedrag dat schadelijk is voor de persoon zelf en/of zijn omgeving.
 
Een persoon met een persoonlijkheidsstoornis zal dus in bepaalde situaties zeer impulsief of juist heel in zichzelf gekeerd reageren. Daardoor zal hij/zij een ongelukkig gevoel krijgen of mensen in de omgeving pijn doen zonder dat daar een aangewezen reden voor is. In dit laatste geval is het ook vaak niet de bedoeling om anderen te beschadigen, maar het is een soort automatische reactie, die de persoon zich heeft aangeleerd.

Reacties

Bert de Boer op 27-12-2005 12:02
 
Met andere woorden wij doen allemaal een persoonlijkheidsstoornis. Dat verheft het tot norm en is welbeschouwd geen 'afwijking'.
 
Zijn wij niet allen geconditioneerd en reageren dus uit aangeleerde normen?
 
"wie zonder stoornis is werpe de eerste steen"
 
Laten we alle stickers wegdoen en kijken naar de mens achter die plakkaten.
 
namasté
Bert
Yvonne B. op 19-03-2006 22:38
ik denk dat alle mensen wel aan één of andere persoonlijkheidsstoornis lijden? Of een antisociale of een ontwijkende of whatever. Laten we gewoon proberen een leuk leven te leiden en niet teveel te lijden onder wat voor stoornis dan ook..............
Yvonne B. op 19-03-2006 22:39
als iemand nu denkt dat hij gelukkig geen persoonlijkheidsstoornis heeft wijst dat misschien wel op ontwijkend gedrag.
Welke stoornis is dat ook al weer?
Marloes op 06-04-2006 16:04

Leuke site, kom op http://fanclubfloortje.punt.nl/kijken!

Dat is ook een hele leuke site!

Groetjes Marloes

psychokayleigh op 03-05-2006 19:07
ik heb dis, bps, schizofrene psychose gehad en heb een schizotypische persoonlijkheid en ptss ik zit nu bijna 2 jaar in therapie
DayDreamer op 02-09-2006 18:49
Als je jezelf open en eerlijk vergelijkt met alle diagnoses, kom je altijd wel wat tegen. Dus in feite zou dat betekenen dat iedereen in meer of minder mate gestoord is (excuseer me mijn Frans).   
op 29-09-2006 13:36
Het gaat vooral om de mate waarin het bij de persoon voorkomt.
Iemand die één dag heel druk is, hoeft immers ook niet meteen ADHD te hebben..
op 25-11-2006 00:45
klinkt bekend.
 
Caro op 19-04-2007 00:53
Bert, wegdoen met alle etiketten.. daar ben ik ook voor, en toch hecht ik er aan te zeggen dat ik een persoonlijkheidsstoornis heb. Je kunt wel zeggen dat iedereen wel afwijkt en geconditioneerd is, dat is inderdaad heel normaal. Maar dat maakt het nog geen stoornis.
Ik denk dat we het woord eens moeten ontleden. "Stoornis" in de psychologische zin is iets anders dan we in het dagdagelijkse taalgebruik onder dit begrip verstaan. Het betekent dat je dermate afwijkt van het gemiddelde dat je er extreem last van hebt en het je belemmert in je persoonlijke kontakten, werk, studie, relaties etc. Dat kan weer leiden tot ernstige depressieve klachten. Iedereen heeft wel eens ontwijkend gedrag, of is wel eens angstig. Dat je meer dan gemiddeld verlegen bent is niet perse een stoornis.
Het woordje "persoonlijkheid" geeft aan dat het geen gedrag is en dus ook niet zomaar af te leren. Het is deel van wie je bent. Je kunt als mens misschien een beetje schaven aan je persoonlijkheid, je kunt niet een geheel ander mens worden. Vandaar ook de noodzaak van professionele hulp. Het etiket is dus soms nodig om een ernstig probleem helder te maken. Wat weer niet wil zeggen dat je eenduidig in dat ene hokje valt. Ieder mens is toch weer verschillend.
Iemand met een stoornis is dus niet gestoord.
Caro op 19-04-2007 00:56
....Oja Yvonne. "Gewoon een leuk leven leiden" is dus voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis niet zomaar mogelijk.
 
gert op 10-08-2007 23:59
'Het betekent dat je dermate afwijkt van het gemiddelde dat je er extreem last van hebt en het je belemmert in je persoonlijke kontakten, werk, studie, relaties etc. '
 
Lekker lullen als je het niet hebt, een gezin, een afgeronde studie, jemeestal happy voeltenzovoorts.
 
Het zijn inderdaad zaken waar iedereen mee te kampen heeft, alleen als het doorslaat.... meestalrond de adolescentie...
 
Opdat je vande universiteitgetrapt wordt, je intieme relaties constant fout gaan, je ouders elke dag huilen om je, omdat je als 19 jarige dagen in bed ligt, omdat je uit een rijdende auto springt, of bij sommigen erger, omdat je drinkt tot coma en in een ziekenhuis wakker wordt, opgenomen moet worden vanwege zelfmoordpogingen, je in 1 maand 30 kilo afvalt ivm beeindigde relatie, je vecht in de kroegom iemand die je 'verkeert' aankijkt, coke, ghb,speed gebruikt om je alcohol probleem op te lossen, dingen ziet die er niet zijn en ga maar door.
Heb paar jaar dagtherapie gehad + opname, en daarvoor circa 7 jaar 'onregelmatige' therapie.
Ik ben niet gestoord en heb een goed stel hersens, alleen iemand die zegt: doe ff gewoon, nodig ik uit voor een gesprek.
 
Be crazy, then you're doing normal enough. Er is shit die dieper zit, dan een bad hairday.
rafa op 26-08-2007 21:48
HELLOw Rafa is de naam en heb een vraagje ben eigenlijk op zoek naar een atwoord of uitleg van iemand want ik heb een jaar vastgezeten en vervolgens heeft de rechter mij geadviseerd om naar de fjord te gaan dat is dagbehandeling bij de bavo RNO groep maar ik zelf denk dat ik het nie nodig heb want een jaar in de gevangenis heeft me totaal verandert.En MIjn vraag is eigenlijk hoe kan ik zo snel mogelijk weg van die behandeling ik wordt behandeld voor narcistische trekken agressie asociale gedrag.groetjes my mail is dark_killah4u@hotmail.com
Gijs van 't Loo op 02-11-2007 23:25
Bij toeval deze site gezien. Goed dat je bekendheid geeft aan onze persoonlijkheidsstoornis. Jazeker, vanuit egogeloof hebben we allemaal dwanggedachten die onze kijk op de werkelijkheid sterk beperken. Stel je nu eens voor dat in werkelijkheid de persoonlijkheidsstoornis liefde is. Het instrument waarmee we ons egogeloof kunnen onderzoeken en kunnen loslaten. Voorbij dat ego schittert een identiteit zo onschuldig, dat het tegelijk onze grootste angst vertegenwoordigt.
Blijf je onderzoek voortzetten. Alle kennis is al in jou aanwezig.
op 25-11-2007 11:14
ik heb het vermoeden dat mijn zoon anti-sociale persoonlijkheidsstoornis heeft maar die stempel mag je niet snel geven ,ik wil hem zo graag helpen want ben idd bang dat ie van instelling tot instelling gaat en de buitenstaanders snappen erniks van want hij is zo aardig daar enz
op 25-11-2007 11:16
Ik kan mijn zoon zo thuis niet opvoeden sta er alleen voor maar wil het beste voor hem zodat ie zich niet ongelukkig voelt hoe doe ik dat hij is 14 jaar
pushpak op 26-12-2007 18:11
Hoi,ikzelf denk dat ik zeker een aantal persoonlijkheidsstoornissen heb.
Deels door genetische overdracht van beide ouders en hun voorouders.
Ik zeg deels,maar eigenlijk komt de rest van mijn stoornissen voort uit het gegeven dat ik mijn jeugd bij ze heb moeten doorbrengen,en waarbij ze me dus hebben geprobeerd op te voeden zoals dat heet tot een mens die voldeed aan hun gekronkelde visie op het leven.
Elke dag heb ik hinder van mezelf.
het ene moment minder dan het andere moment.
Ook merk ik dat ik door de sterk uiteenlopende karakters van beide ouders,karakters die ik beiden heb geerfd,dat ik daardoor soms heen en weer geslingerd word door diverse sterk uiteenlopende visies op wat me overkomt in het leven.
dus 1 stoornis is alvast dat ik meerdere persoonlijkheden heb .
ik kan volledig achter iets staan,en een tijdje later het er daar kompleet niet mee eens zijn.
Het meest moeilijke is nog het (on)begrip van mijn directe omgeving.
Ik ben niet te peilen word er gezegd dan.
Dat kan erg goed kloppen,want ik weet zelf vaak niet eens waar ik nu echt ben.
Vaak is mijn enige echte houvast dat nog wat sommigen god noemen,en anderen beschermengelen.
zelf noem ik het het vertrouwen in het feit dat ik intens voel dat er over me gewaakt word.
Had ik dat gevoel niet gehad,dan was ik reeds al vele jaren geleden van deze aardbol verdwenen.
Ook besef ik dat het soms erg moeilijk moet zijn voor andere mensen om met mij om te gaan.
groetjes van pushpak
 
Ernst Jan op 05-03-2008 08:46
Hoi,
Boeiende site. Vanwaar deze fascinatie? Ben je studente psychologie of al afgestudeerd? Heb zelf een aardige loopbaan opgebouwd als GGZ-patient. Mij hebben ze gediagnostiseerd als 'ontwijkende persoonlijkheid' (hoewel ik vind datde term 'vermijdend' die ook wel wordt gebruikt, de lading beter dekt). Ikhoudt mij al van jongs af aan afzijdig van sociaal contact. Hoewel ik wel wat contact kan verdragen (en ook wel verlang) wordt veel sociale hektiek mij al snel teveel. Hoewel ik sociaal beter functioneer dan vroeger loop ik nog steeds 'een ronde achter' op wat je mag verwachten van iemand van mijn leeftijd (32). Ik heb nooit veel vrienden gehad, maar de weinigen die ik had wonen inmiddels al samen, of hebben zelfs kinderen. Ik durf eigenlijk steeds minder mensen onder ogen te komen. Ik kan gewoon de succesverhalen niet meer aanhoren. In mijn leven zit geen schot. Als ik probeer iets van de grond te krijgen mislukt het, gewoon omdat ikte onzeker en sociaal te onbeholpen ben. Ik heb geen carriere op kunnen bouwen(terwijl ik als hoogbegaafde altijd de beste van de klas was), ik kijk vanaf de zijlijn toe hoe het levenin steeds snellere vaart aan me voorbijtrekt.
Naast ontwijkende persoonlijkheidsstoornis hebben ze bij mij ook passief-agressieve trekken vastgesteld. Ik heb moeite met gezagsdragers en ik heb sterk de neiging niet aan verwachtingen van anderen te voldoen. Ik zie in hen de mensen die mij vroeger vernederd hebben. Passief-agressieve mensen kunnen hun ongenoegen niet direct uiten, maar doen dat door sabotage, waarbij ze zichzelf in de voet schieten. Een voorbeeld hiervan is je ongenoegen naar je baas uiten door te laat te komen, slordig te werken, etc, ipv direct tegen hem te zeggen wat je dwars zit. Het grote probleem van de P-A persoonlijkheid is dat hij dit gedrag overal vertoont, ook op een werkplek waar het helemaal niet zo slecht is en waar met de baas niks mis is. Het is dus een automatisme.
Ik ben aardig vastgelopen en heb het ook gehad met de hulpverlening. Ik weet dat er meer speelt. Het gaat zover terug dat ik zeker weet dat iets aangeborens meespeelt, iets dat nooit echt is benoemd. Ik denk wel eens dat ik misschien hoogfunctionerend autisme of aspergersyndroom heb. Ook weet ik vrij zeker dat ik hoogsensitief ben. Maar voorlopig hoef ik geen tests hiervoor (misschien wel nooit), want zoals ik al zei: eventjes geen hulpverlening.
marina lobelle op 18-07-2008 03:59
ik heb ook borderline! Ik loop er lang mee rond met automunitatiegedachten en het ook te doen, in het geheim al zal het ergens in het openbaar plekje zijn zodat niet iedereen het hoeft te zien! Ik schaam me kapot voor deze vreselijke ziekte! Ik heb er ook niet om gevraagd het te krijgen want het was erin geslopen toen ik 16 jaar werd! Nu tot op heden blijft het gevolgen gewoon hangen dat je levenslang beschadigd bent en je eigen zo kwetsbaar kan voelen omdat iedereen je stemmingswisselingen ziet! Dor zoveel vernederingen en pesterijen op scholen en werk plus minus nog sexuele misbruik in me familie maakt het leven hierdoor niet makkelijker voor me op! ik leer wel mezelf te redden en ik heb grenzen nodig! Ik zal zlefs de hele nacht wakker blijven om steeds alles van me af te schrijven omdat het dan een obseccie word voor mij! Me vriend als die dit leest dan keurt hij dat af! en geef hem maar eens gelijk want dat heeft hij ook!
nicole op 29-08-2011 19:53
Een goeden avond wat goed dat je dat opschrijfd.
ikzelf heb ook borderline weet hoe dat is.
Albert op 23-10-2011 23:37
Ik zou zeggen... Wie geen persoonlijkheidstoornis heeft, voldoet niet aan de normen...
Ofwel..dat zijn pas degenen die lijden aan een persoonlijkheidsstoornis.
Maar, ik snap het wel..ergens moeten we toch al die geleerden aan het werk houden.. terwijl ze zelfhun eigen psyche niet eens begrijpen,niet openstaan voor andersdenkenden, vooral de minder geschoolden onder ons.
 
Zij hebben slechts de kennis van hetgeen waarin ze geinteresseerd zijn en dat is wel een hele smalle basis om anderen te beoordelen..
Maar helemaal voorafgaand aan het feit, wie zijn zij om te oordelen.
Leve de multi-culti samenleving in de breedste zin van het woord.
 
Ik heb liever te maken met mensen, die zo zijn als ze zijn, dan dat ze zich voordoen zoals ze volgens de "normen" zouden moeten zijn.
Oftewel ieder gek heeft z'n gebrek en er bestaan geen mensen met geen psychische tekortkomingen. Wie dat ontkent, onderkent zichzelf.
 
Gegroet,
en aub hou op met de hokjescultuur
want iedereen is ongelijk
prijs dat
fancyplace op 27-01-2012 12:24
Goedemiddag
 
Mooi verwoord
Intressant om te lezen, ben altijd geintresseerd in alles wat psychiatrie te maken heeft
Begeleidt alweer 14 jaar mensen en zie iedere dag als een uitdaging om mensen zoveel mogelijk zichzelf terug te vinden
 
Prettig weekend
 
 
groetjes van redrose
Nicole op 24-05-2012 20:47
Ik wilde effe hier op reageren.
 
Persoonlijkheidsstoornissen vallen onder psychische aandoeningen. (Aandoeningen waarvoor geen lichamelijke oorzaken kunnen worden vastgesteld.) Personen met een persoonlijkheidsstoornis, reageren "anders" op situaties dan wat men al normaal beschouwt. Aan de ene kan is dit natuurlijk tegenstrijdig. Wie bepaalt wat normaal gedrag is? Maar aan de andere kant is het misschien beter om te spreken van gedrag dat schadelijk is voor de persoon zelf en/of zijn omgeving.
 
Een persoon met een persoonlijkheidsstoornis zal dus in bepaalde situaties zeer impulsief of juist heel in zichzelf gekeerd reageren. Daardoor zal hij/zij een ongelukkig gevoel krijgen of mensen in de omgeving pijn doen zonder dat daar een aangewezen reden voor is. In dit laatste geval is het ook vaak niet de bedoeling om anderen te beschadigen, maar het is een soort automatische reactie, die de persoon zich heeft aangeleerd
Een psygische stoornis over komt je of je wordt daar mee geboren.
Ik ben in behandeling bij het mediant en heb borderline en mischien ook adhd
ik kan mij niet voor stellen dat wij mensen met een spyghische stoornis onzelf dat hebben aan geleerd.En een psygische stoornis is geen automatische reactie die de persoon heeft aan geleerd.
Ik heb ook een verstandelijke beperking zou ik dat dan ook hebben aan geleerd sorry dat ik effe zo reageer maar dat klopt niet wat je schrijfd vandaar de reactie verder is het een goede informatieve website.
waar mensen dingen in kunnen herkennen en het is goed op gezet.
Wat ik wilde zeggen dat heb ik mediant na gevraagt adhd is en kan ervelijk zijn en borderline ook groetjes van Nicole.
Nicole op 05-09-2012 09:53
Hoi wat een goede informatieve website is dit.
Ook wilde ik jullie eens vragen om eens een kijkje te nemen in mijn website over adhd en borderline.
Gr van Nicole.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Categorieën
Inhoud van deze Site
Welkom op mijn site over Persoonlijkheidsstoornissen.
Op deze site zal ik het vooral gaan hebben over:
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl