ps.punt.nl
Dissociatieve Identiteits Stoornis/Meervoudige Persoonlijkheidsstoornis
Een dissociatieve identiteits stoornis (DIS) werd vroeger een meervoudige persoonlijkheids stoornis (MPS) genoemd.
 
DIS is een psychische aandoening waarbij iemand afwisselend twee (of meer) persoonlijkheidstoestanden kan aannemen. Deze persoonlijkheidstoestanden lijken elkaars verleden vaak niet te kennen. Ten minste twee van deze deelpersoonlijkheden nemen regelmatig het gedrag volledig over. Ook heeft de persoon "gaten in het geheugen" die niet door veergeetachtigheid te verklaren zijn. 
 
DIS kan ontstaan door het meemaken van traumatische dingen zoals, (sexueel) misbruik, mishandeling of emotionele verwaarlozing. Vaak wordt DIS gezien als een uiting van schizofrenie, maar dit is onjuist!
 
Wanneer is er sprake van een DIS?
 
De diagnose van een DIS kan worden gesteld als er sprake is van de volgende situaties:
 • De aanwezigheid van twee (of meer) duidelijk onderscheiden persoonlijkheden of persoonlijkheidsaspecten.
 • Minimaal twee van deze persoonlijkheden nemen regelmatig het gedrag van de persoon over.
 • Kan zich geen belangrijke persoonlijke informatie herinneren.
 • DIS is geen gevolg van directe lichamelijke effecten na het innemen van medicijnen of na een somstische aandoening (bijvoorbeeld complexe stuipen).
Overige kenmerken die kunnen optreden bij een DIS:
 • Geheugenverlies. De persoon is stukken uit het verleden kwijt en hij/zij kan de dingen die hij/zij net gedaan heeft soms niet meer herinneren.
 • Depersonalisatie. Het gevoel van een afstand naar zichzelf te kijken, dingen doen zonder daar een gevoel bij te hebben. Het contact met het lichaam lijkt verbroken.
 • Derealisatie. Geen contact hebben met de werkelijkheid. De persoon beleeft de dingen om zich heen, alsof deze niet echt gebeuren. Hij/zij kan zijn eigen omgeving niet meer herkennen.
 • Identiteitsstoornis. Het horen van stemmen van andere persoonlijkheden en de strijd tussen deze persoonlijkheden.
 • Identiteitswisselingen. Als de persoonlijkheid veranderd kan de persoon zich alleen dingen herinneren die "deze" persoonlijkheid heeft meegemaakt. De andere herinneringen zijn verdwenen of naar de achtergrond geschoven.
 • Suïcidale neigingen of automutilatie (zelfverwonding).
 • Extreme haatgevoelens.

Reacties

Lisette op 08-05-2006 00:17
Kan de persoonlijkheid van zo iemand op ieder willekeurig moment veranderen, of is er iets voor nodig (schrik, blijheid, een andere extreme emotie) ?
Marcella de Vries op 12-05-2006 01:57
De persoonlijkheid kan op ieder moment veranderen, maar meestal zijn er dingen aanwezig (bijvoorbeeld een geur, geluid, beeld etc.) die de herinneringen aan het trauma oproepen.
Het kan ook zijn dat de persoon, de andere persoonlijkheid het woord over hoortnemen. Of dat een tweedede persoonlijkheid iets zegt/doet terwijl de persoon zelf daar geen weet van heeft.
Lisette op 12-05-2006 11:17
jeetje, lijkt me echt creepy als je dat hebt, dat je ineens je andere persoonlijkheid dingen hoort zeggen enzo... :\
Ik vind het idd fijn om te horen als je er nieuwe dingen aan toe hebt gevoegd
 
Groetjes!
Ahanna op 02-01-2007 01:19
Jolanda,
Heel erg veel sterkte.
Ik hoop echt dat het goed met je zal gaan.
nancy op 04-07-2008 09:29
ik heb deze week te horen gekregen dat ik dis /ona heb....maar begrijp er nog niet zo heel veel van....
 
Het is moeilijk want ik ben getrouwd en heb twe kinderen...je bent er best eenzaam mee.
 
wel heb ik een fijne psycholoog nu, jammer dat ik me alleen de gesprekken met haar niet kan herinneren....
 
erens op 30-11-2008 07:30
ben op zoek na lotgenoten van mps......gr.ikke...madmax.....robyntje
op 04-12-2008 09:10
oja ik snap t helemaal... normaal wat is dat??? nog nooit een normaal iemand gezien... maja ik heb ook niet zo goed geleerd wat nu wel of niet normaal is... dam is het heel erg lastig ja te bepalen wat dan wel normaal is...
 
elfje
op 04-12-2008 09:12
oja kan ik hier mijn voledige eigen naam ook even veranderen... kwil niet zo openbaar worden....
op 04-12-2008 09:15
ja vervelend he, als mensen denken dat je automutileerd uit aandacht!!! hoe kan dat nou als je het zelf niet eens weet!!! ik kan zo pissig worden van het ongeloof!!!je komt bij en je schrikt jezelf al weer eens kapot, gaan anderen ook nog eens zeggen dat t uit aandacht is, kom nou!!! willen ze ruilen??? dat zegt welweer dat ze er weinig van snappen!!! gelukkig heb ik het al een poos niet meer meegemaakt!! en houden zo, liever!!!
groetjes elfje
erens op 04-12-2008 11:07
hoi elfje, bedankt voor je begripvolle reactie,
tsja ik loop er al zo n 15 jaar mee rond.............................................
heb wel veel steun van mijn phyciater en phycolooge.........................
heb gelukkig al weer bijna een jaar achter me zonder mezelf te kerven.....
maar doe ik t zelf wel als ik t doe?..........................................................
is vaak moeilijk.....................................................................................
ben vandaag terug uit ziekenhuis m tricht................................................
kunnen volgend onderzoek pas weer eens doen in 2009............................
ja als de heren dokters t niet vinden zit t tussen de oren............................
maar als ze daar zo zeker van zijn dat ze t me daar dan weghalen.............
zeg hou u goed he en tot schrijfs..............................................................
op 04-12-2008 11:20
ja ik ben trouwens ook al jaren in therapie geweest en 2,5 jaar opgenomen, bla. en heb alle diagnoses gekregen die er zo'n beetje bestonden, behalve echt de juiste. inmiddels kan de diagnose me weinig meer schelen. ik wil weer leven, in elk geval proberen. en er mee leren te leven, mezelf accepteren en ook begrijpen. maar best lastig toch soms hoor!!!
ik ben weer doorverwezen naar een andere psychiater, want hier konden ze niets met me, gezien mijn geschiedenis. patsboem, weer naar een ander, ben t zo zat mijn verhaal weer te moeten doen!!! zo zat me niet geloofd of begrepen te voelen!!! dat ik liever helemaal geen hulpverlening meer zie!!! kheb nu wel een hele fijne vrouwelijke haptonome, dat is prettig, na jaren lang mannelijke hulpverlening, als dat nu net je probleem is. ik heb op de deurmat alweer een brief liggen nu van een nieuwe hulpverlenings instantie... ze heebben zo vaak mn vertouwen geschaadt, ik heb er geen zin meer in, t kan ook anders denkk ik nu. ik krijg al kriebels van een brief met een paar zinnen. speciale traumagerichte therapie en wordt weer uitgenodigd voor een niew aantal onderzoeken!!!!!!!!!! terwijl ik die laatste psychiater nog gezegt had, ik wil opzich best nog meewerken aan creatieve therapie, maar ik wil niet meer meedoen aan onderzoeken!!! grrrr... en ja hoor... weer gaan ze dat van je verwachten!!! ook ben ik bang dat als ik weer helemaal in die hulpverlening ga hangen alleen het weer erger wordt en alles opnieuw weer opgerakeld wordt. heb ik ook geen zin in, ik wil verder!! ipv achteruit!!!
 
elfje
 
op 04-12-2008 11:28
ja eng he, als je het gevoel hebt niet alleen in je lijf te zitten!!! of in je hoofd!!! ik heb ook weleens dat ik een ander deel voel, ik ben dan bang dat anderen het ook aan me zien... mn vriend ziet het soms wel, maar ik hou dan wijzelijk mn mond. schaam me dan zo en zo bang dat die ander de controle overneemt!! bang voor wat dieggeen in mij zegt!!!dingen die ikzelf liever niet uitspreek of hoor. oja vraagje: heb je ook wel eens dat je iets zegt en poas later besef je wat je gezegt hebt en is t heel raar en dan komt pas t gevoel. of inderddad er word iets gezegt er komt iets uit jou mond wat jniet van jou is, dat is ook eng/raar!!! herkenbaar. heb jij een beetje obverzicht voor jezelf wie er alleemaal in je leeft??? en hoe heb jij dat overzicht gekeregen. sorry voor mijn vragen vuur...
en nogsteeds heb ik vaak ongeloof tegen over mezelf soms... maar de feiten liggen daar.
 
elfje
 
erens op 04-12-2008 11:37
ja elfje ik begrijp je onmacht heel goed,maar weet je wat t is?ondanks alle hulp die er is ben jij de enigste die jezelf kan helpen dat heb ik ervaren in de laatste 15 jaar maar zeg niet nee tegen ondersteunende hulp is altyd mee genomen en als je denkt er niks aan te hebben stop je er toch mee want alles blijft in jouw macht en geef die nooit uit handen.
zelf heb ik ook eens een opname gehad van 9 mnd en werd ik vol geduwd met rohypnol waar ik ook nog aan verslaafd raakte en helemaal niet meer wist wie ik zelf was t afkicken van die rotzooi duurde langer dan de behandeling..........
nee voor my geen opnames meer in een kliniek mits er een tyd komt dat ze hier in nederland ook eens inzien dat vele lotgenoten van ons een een op een behandeling nodig hebben en dan moet t ook nog klikken...................
te duur zeggen ze dan maar wat denk je da t kost al die medicijnen..etc.etc.
ach ja we proberen te surveivelen van dag tot dag.....................
lfs robin.................................................madmax........................................
op 04-12-2008 11:53
nee zeker nooit geen opnames meeer!! en ik ben er nu ook zeker achter dat ik de rechter ben van mijn eigen bestaan. en ook weet ik dat je t toch echt zelf moet den. door schade en schande wordt je wijs! en ik vind jou mailtjes heel herkenbaar, vreemd he.. iemand niet kennen en toch dingen herkennen. alsof je stukjes van jezelf leest... hi?
groetjesss
 
ik ben sinds kort gestoprt met al mijn medicatie, van de antipshychotica kreeg ik ook meer nadelen dan voordelen en de antidepressiva had nog nooit zn werk gedaan en ook oxa's en dia's sik ik niet meer, ik probeer t nu via yoga en acupunctuur. en mezelf niet langer meer vergiftigen met troep. ik had t me nooit voor kunnen stellen medicatie vrij te zijn, maar heb t nu dan toch gedaan. achja ik dacht wie niet waagt wie niet wint...
 
veel groetjesss
 
elfje
erens op 05-12-2008 15:28
hoi elfje,
tsja ik was ook 3 mnd gestopt met antidepresieva.............................
veel ontwenningsverschijnselen....................................................
achteraf bleek dat ik toch nie zonder ken...................................
hoop da t jouw beter vergaat...............................................
bah weekend staat voor de deur.................................
mar jeh........................................................
liefs rob...............madmax.......................
erens op 09-12-2008 19:43
hoi elfje......................................
hoe gaat t................................
alweer een weekje erop zitten he.............................
komen nog de feestdagen voorwie deze zo ziet.........................
ben bly met 2 jan.2009..............................................................
alles lekker dan weer achter de rug................................................
geniet jij er wel van..........................................................................
tot hoors..............................................................................................
gr..............robin.............................madmax............................................
erens op 10-12-2008 08:20
hoi jolanda..............
ik hoop da het weer een beetje met je gaat...............
tsja het is elke dag ertegen vechten he......................
soms gaat t makkelijk dan weer wat moeilijker............
maar er is altyd hoop.................................................
houw je taai he...........................................................
liefs robin.....................madmax......................................
erens op 12-12-2008 16:21
alweer een weekend voor de deur..............
week is gelukkig snel voor bij gegaan...........
vanavond lekker uit........................................
moet ook kunnen he.........................................
gr.jullie allemaal en een prettig weekend gewenst.........
robin sr ...........................madmax............robyntje...........xx
erens op 15-12-2008 19:00
wens iedereen die deze pagina bezoekt een prettige kerstmis en een fijn 2009
gr.robin sr...................madmax.........................robyntje............................
danielle op 18-03-2009 18:21
ik heb sinds een paar maanden een vriend en ik heb al een tijdje het idee dat ie meerdere personen is ik kan 2 totaal verschillende kanten van hem en ik ben echt niet de enige zijn ex vriendinnen beamen hetzelfde.
het is een scheet van een jong maar hij kan in een fractie van een seconden omslaan in een beest die dan heel gemeen kijkt en je uitscheld, je wil m dan echt nie tegen je hebben hij is dan, zo lijkt het in staat je te vermoorden zo grof is hij dan.
hij kan zo mooi praten je de hemel in prijzen en hij geeft je echt het gevoel dat je alles voor hem bent, hij is recht voor zijn raap zegt wat ie denkt maar geeft nie vlug iets toe en als je een verhaal tegen hem verteld hoort ie alleen wat ie wil horen. het is een keer uit geweest tussen ons en dat scheen niet bij hem over te komen hij wilde niet horen dat ik het niet meer wilde en toen ik zei dat t beter was dat we elkaar een tijdje nie zouden zien putte hij daar weer hoop uit, en zo zijn we weer bij elkaar gekomen wandt het is een man die je niet zomaar los kan laten een appart geval met een hele grote gebruiksaanwijzing, raar dat je van de ene zoveel kan houden en de andere kant zo erg kunt haten.....
MD op 12-06-2009 18:33
Hey, ik heb net iemand ontmoet met schizofrenie of DIS, hij is erg interesant, en geeft je een apart gevoel. Uit nieuwsgierigheid ben ik info gaan zoeken op het internet over deze 'ziekte'. Maar alles wat ik vind op het web rijmpt niet helemaal met wat ik met hem ervaar. En aangezien de wetenschap in de afgelopen 50 jaar erg vaak is verandert van mening wat dit is en wat de oorzaak is, denk ik dat de wetenschap ook in het duister tast omtrend deze 'ziekte', duszou ikinderdaad niet op de wetenschap vertrouwen en je eigen intuitie volgen.
 
Heeft iemand weleens het idee gehad, dat het misschien gewoon klopt? Dat je misschien inderdaad meer dan 1 persoonlijkheid of misschien geest in je kan hebben, die onderling in conflict zijn om het lichaam en de gedachten over te nemen? Misschien is het wel gewoon normaal, maar wordt jou verteld dat het niet normaal is, waardoor jij gaat denken dat er iets mis met jou is, en dat je dit bijvoorbeeld hevig moet gaan onderdrukken met medicatie. Misschien zijn de dingen die je hoortof zietwel werkelijk, alleen moet je het kunnen onderscheiden van de realiteit.
 
Is dit nou iets wat je hebt sinds je geboorte? Of begint dit op een latere leeftijd? Als het nou zo zou zijn dat er inderdaad een tweede geest of ziel in je lichaam is gekomen op iets latere leeftijd, dan denk ik alles wat er in kan, kan er ook weer uit. Wat wel interesant is om op te zoeken, is de spirituele oorzaak van schizofrenie of DIS.
Maar goed, ik weet niet wat het is, heb deze persoon net ontmoet en probeer een beetje buiten de box te denken om hem iets beter te kunnen begrijpen.
 
Het lijkt mij in ieder geval erg eng om het idee te hebben dat je geen controle over je eigen lichaam en gedachten hebt. Dus ik wens jullie veel sterkte.
 
Groetjes MD
hendrik-LisomiLy op 24-10-2009 02:19
2 persoonlijkheden. wij/ik kan hulp gebuiken misschien als jullie het niet al te druk hebben.
wand ik, hed de lijst bekeken. en all die dingen komen over
zeer over duidelijk over een met ons.
Ik<- is ook niet van toepassing om dat wij niet een zijn.
en wij hebben ons moeten zelf onwikelen je hebt geen idea what for sh.t het well niet is.
why will nu hulp!
anton rekers op 09-12-2009 13:50
Hallo Danielle, wo 9 dec 2009
Kweek een gezond wantrouwen tegen de bewering dat er 2 zielen of geesten in een mens schuil gaat;soms lijkt er op, zoals een wolk de gedaante van een krokodil kan aannemen maar als je even later weer naar boven kijkt heeft het door de speling van de wind toch iets meer de gestalte van een schaap aangenomen.
Ken je dit verschijnsel? Ikzal je een gebeurtenis uit het dagelijks leven vertellen:
4 jaar geleden belde ik bij iemand aan die een bijzettafeltje te koop zou hebben,
een vrouw deed open die mij op 'n charmante indruk maakte en mij vriendelijk zei:
'Komt u maar verder als u wilt' In de huiskamer trof ik de rest van het gezin aan en het tafeltje, dat er nog best uitzag zodat de koop doorging.Inmiddels had de vrouw mij een kop koffie voorgezet die me goed smaakte, maar minder smakelijk
waren de nogal bitse bevelen die ze haar man gaf en de commando's die ze haar jongens gaf dat het voor hen bedtijd werd. 2 zielen zou je zeggen in een fraaie borst.Maar ieder, zoals ik, die dat nuchter bekijkt, zal zeggen dat we hier te doen hebben met iemand die een onbekende met charme zal begroeten maar geneigd zal zijn de bekende naar willekeur te behandelen. Danielle,als je een partner zoekt zal zelfs zijn fouten (wie heeft ze niet?) je niet van stuk moeten brengen.
Ik zie dus geen heil in verder samengaan van jou en die scheet van een jongen.
op 02-01-2010 16:30
neen
anton op 03-01-2010 09:56
Wie bent u mens,achter een gordijn schuilgaand?
Wees open en maak u bekend !
Anton
Jan van Hoef op 04-05-2010 02:24
Mensen wat voor een onzin, iemand met twee persoonlijkheden ben ik in mijn ganse leven nog nooit tegen,gekomen.
Volgens mij is dit allemaal psychiatrisch gelul.
Die kerels vullen hun zakken met dure en therapiën die natuurlijk niet werken.
Jan van Hoef op 04-05-2010 02:48
Ik heb al de kenmerken van die zogezegde persoonlijkheidsstoornissen gelezen. Je vindt altijd wel iets dat bij jou past. Dus met z'n allen naar psychiater. Die je met veel pseudo-wetenschappelijk gezwets wel één of andere psychische aandoening zullen aanpraten.
Deze moet natuurlijk behandeld worden. Vaak zijn deze behandelingen duur en duren ze jaren.
Psychiatrie is voor mij een schijnwetenschap. Ik ben ooit eens op aanraden van mijn huisarts op consultatie geweest bij een psychiater omwille van een depressie ten gevolge van persoonlijke problemen. Die man stelde begon mij uit te vragen over allerlei dingen die volgens mij niets met de zaak te maken hadden. Ik heb hem ongeveer heel mijn leven evenals dat van mijn ouders en grootoudersverteld. Dediagnose was dat ik inderdaad depressief was. Ik heb het bij een collega van hem geprobeerd. Ongeveer hetzelfde scenario. Maar volgens deze zieleknijper leed ik aanonderliggend schuldgevoeldat te wijten zou kunnen zijn aan een onbewuste homoseksuele geaardheid. Die man wou me zelfs laten opnemen in observatie. Ik heb beide heren bedankt voor hun, overigens dure, diensten.Mijn huisarts heeft me antidepressiva voorgeschreven. Deze begonnen na drie weken te werken, maar mijn neerslachtigheid ging niet echt weg. Een paar maanden later waren mijn persoonlijke problemen opgelost en daarmee verdwenen ook mijn neerslachtigheid.
Die kerels kletsen maar wat uit hun nek. Als je ze bezig hoort opstrafprocessen verkondigen zij met veel brio en gebruik van dure woorden en ingewikkelde zinsconstructies,dat zeeigenlijk zelf niet weten of een dader toerekeningsvatbaar is of niet.
Meestal vindt degerechtspsychiater van wel en de psychiater van de verdediging van niet. Hun diagnose is mijns inziens afhankelijk van wie hun opdrachtgever is.
op 25-06-2010 18:11
Hoi,
 
Mijn vrouw heeft meervoudige persoonlijkheidsstoornisen en zij is ook zwanger. Ze accepteerd ook niet dat ze deze proobleem heeft. Voor mij is het heel lastig. Graag jullie advies,
 
TT
melissa op 24-12-2010 01:43
kan het ook zijn dat er 4 persoonlijkheden zijn ? en dat die 4de slecht is? en dat die andere 3 daar dan tegen moete vechten? dit is heel belangrijk voor mij om te weten
Jaap op 03-01-2011 17:18
Hoi Melissa,
Het kan inderdaad heel goed dat er 4 persoonlijkheden zijn. DIS begint bij 2 persoonlijkheden tot enkele honderden. Het kan inderdaad ook goed voorkomen dat er 1 zogenaamd slechte persoonlijkheid bijzit. Ik weet niet zeker of ze dan echt tegen elkaar kunnen vechten, is maar net hoe je het bedoelt. Bij DIS is echt enorm veel mogelijk binnenin de persoon en onderling onder de persoonlijkheden. Persoonlijkheden kunnen inderdaad veel dingen tegen of met elkaar doen.
florian op 07-04-2011 20:50
Facking eng lijkt me dat, evenals schizofrenie, waar ik al een tijdje heel bang voor heb terwijl er erg weinig aanleiding is behalve mijn symptomen van CVS/Depressie. Ik ben 16 jaar en ben te moe om van het leven te genieten, maar dit lijkt me nog een stúk erger.
 
Groeten en sterkte!
Iris op 18-06-2011 13:45
Ik ben bang dat mijn vriend dit heeft of begint te krijgen... gister voor het eerst gemerkt. Klinkt stom, maar leek een soort weerwolfachtige persoonlijkheid... zin om iemand te bijten en dergelijke... en ineens was het weg. hij weet er zelf niks van terwijl hij hele enge dingen heeft gezegd... wat moet ik hier mee?
Jaap op 18-06-2011 16:46
Hoi Iris,
Eng om te horen over je vriend. Lijkt me erg schokkend.
 Wat je zelf kunt doen is hem accepteren/aanvaarden, ook op de momenten wanneer hij zich anders gedraagt. Verder kun je letten op uiterlijke verschillen als hij zich weer anders gedraagt: houding, stem, oogkleur (die kan dan echt veranderen), geur, gezicht kan er smaller of boller uitzien, enz...
Verder zal hij zelf therapeutische hulp moeten zoeken om uit te vinden wat er precies aan de hand is.Verder ben jij zijn vriendin, je kunt hem niet alles geven wat hij nodig heeft, probeer dat ook vooral niet want dat is te vermoeiend en hou je niet vol. Wees gewoon als een vriendin voor hem, dat is het meeste wat je hem kunt geven. Zorg als eerste voor je zelf, pas dan kun je ook wat voor hem betekenen.
Als je vragen hebt  dan hoor ik graag.
op 20-06-2011 15:57
Hij weet er echt niks van, hoe kan ik hem het beste vertellen wat hij heeft gezegd? Ben bang dat het terugkomt als ik het verkeerd zeg... En wil hem ook niet meteen bangmaken
Jaap op 20-06-2011 16:06
dat is enorm lastig
zou hij zich aangevallen voelen als je het vertelt? Of denk je dat hij er open voor zou proberen testaan?
Wanneer hij DIS heeft denk ik niet dat ''het'' gelijkterugkomt wanneer je het hem probeert uit te leggen. Maar het is inderdaad enorm moeilijk om zoiets uit te leggen aan iemand, en voor diegene zelf ook enorm schokkend.
Waneer je weet dat hij er afwijzend of heel negatief tegenover zou staan wanneer je het hem vertelt dan kun je ervoor kiezen om het te laten rusten en af te wachten.
Wanneer je het hem toch uit wil leggen zou je hem eerst zelf kunnen vragen wat hij gezegd en gedaan heeft: ''(....) weet je nog wat je toen zei? '' Daarna kun je hem misschien uitleggen wat hij heeft gezegd.
Hierdoor realiseert hij zich misschien eerst dat hij tijd kwijt is (zich dingen niet herinnert) waardoor jij hem ''dat'' kunt uitleggen.
op 20-06-2011 16:15
Hij had zelf in de gaten dat er een soort "gat" in zijn geheugen zat. En hij weet ook al dat er iets was waardoor ik heel erg was geschrokken. Zijn er misschien nog andere dingen met overeenkomstige symptomen? Want weet niet zeker of dit het DIS is.
Jaap op 20-06-2011 16:37
Helaas weet ik veel minder af van andere stoornissen enzo dan over DIS. Maar ik ken zo geen andere stoornissen die zo duidelijk een ''gat'' in de herinneringen veroorzaken (tenzij onder invloed van drugs/drank) en die duidelijke gedragsverandering veroorzaken.
Met zo weinig informatie is het moeilijk te zeggen of dit inderdaad DIS is. Ik denk dat het ook wel eens wat anders zou kunnen zijn, alleen ik zou dan niet weten wat het dan zou moeten zijn.
Weet je nog meer dingen over hem? of hij misschien ook stemmen hoort.
Ohja, weet je ook waardoor hij zich ineens ging gedragen als een weerwolfachtig iemand?
Anoniem op 04-12-2011 19:25
Lees het boek: Karen, de vrouw met zeventien persoonlijkheden... echt heel vreemd, maar zo interessant om te lezen!
Shrio behind the curtains op 29-09-2012 16:06
Hoi iedereen, Ik ben een jonge vrouw van 23jaar en ik denk (vermoed) dat ik DIS heb. Soms hoor ik iemand in mijn hoofd. Dit is begonnen rond mijn 13de. Het klinkt soms als mijn stem, maar soms ook als iemand anders zijn stem. Soms zwijgt het gewoon niet maar dat is alweer een tijd geleden. Ik kan het omschrijven als een kwelgeest eigenlijk... Het kan me kleineren soms.Ook herinner ik me niet alles uit mijn jeugd. Ik kan me de kleuterklas/ lager onderwijs/ middelbaar (1ste 2de 3de 4de) amper herinneren.
 
Maar 2 weken geleden nam het me over. Het rare is, het was alsof ik er vaag op toekeek. Ik herinner me er ook niet erg veel van. Men vriend zei dat ik creepy was. Ogen wijd gespreid en in een gespannen houding. Dat hij duidelijk merkte dat ik het niet was. Dat hij het een naam gegeven had (dat herinner ik me wel nog) hij kon niets beters bedenken dan mijn 2de  naam... agnes (hate that name!!!)
 
 Advies?
 
grtjs


Filiz op 03-12-2012 02:10

mijn lot zal het niet worden maar mensen die er over willen praten (heb het namelijk zelf ook maar probeer er goed mee om te gaan, want het heeft ook zn voordelen) filizcifci@live.nl

hoop voor jullie aandacht mvg

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Categorieën
Inhoud van deze Site
Welkom op mijn site over Persoonlijkheidsstoornissen.
Op deze site zal ik het vooral gaan hebben over:
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl