ps.punt.nl
Afhankelijke Persoonlijkheidsstoornis
 
De afhankelijke persoonlijkheidsstoornis wordt gekenmerkt door een psychologische afhankelijkheid van andere mensen. Deze persoon heeft zeer veel behoefte aan bevestiging en/of goedkeuring. Daardoor doen ze enorm hun best om het anderen naar de zin te maken.
 
Hun overmatig afhankelijk gedrag kan relaties moeilijk en/of instabiel maken. Als een ralatie wordt beëindigd, voelt de persoon zich vaak wanhopig en is hij/zij niet in staat om voor zichzelf te zorgen. Ook hebben ze vaak een erg lage eigenwaarde en zijn vatbaar voor andere psychische aandoeningen zoals depressie en angststoornissen.
 
Een persoon met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis wordt vaak beschreven als een persoon die een overmatige behoefte heeft om verzorgd te worden. Wat kan leiden tot zelfonderwerping, overdreven aanhankelijk gedrag (zoals eerder vermeld) en verlatingsangst.
 
Wanneer is er sprake van een Afhankelijke Persoonlijkheidsstoornis?
 
De diagnose van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis kan worden gesteld als er sprake is van vijf of meer van de volgende situaties:
  • Kan geen beslissingen nemen, zonder advies of geruststelling van anderen.
  • Anderen moeten de verantwoordelijkheid dragen voor de meeste dingen uit het leven van de persoon.
  • Kan niet aangeven dat hij/zij ergens mee (on)eens is. Dit is uit angst om verlaten te worden of uit angst voor het verlies van steun/waardering.
  • Heeft moeite om ergens aan te beginnen of dingen zelf te doen, door een gebrek aan zelfvertrouwen, twijfel een eigen inzicht/capaciteiten.
  • Doet veel moeite om steun/waardering van anderen te krijgen en wil hiervoor desnoods onplezierige taken op zich nemen.
  • Voelt zich niet op zijn gemak of hulpeloos als hij alleen is vanwege de angst niet voor zichzelf te kunnen zorgen.
  • Wanneer een oude relatie wordt beëindigd, wordt er zo snel mogelijk een nieuwe relatie gezocht als vervanging.
  • Heeft een onrealistische angst om voor zichzelf te moeten zorgen.
 
 
 

Reacties

Yvonne Hoekstra op 06-10-2009 16:10
Hey, Ik ben 20 jaar samen geweest met een man die aan de kenmerken van een afhankelijk heidsstoornis toont. Dit is erg slopend geweest. Gelukkig kan ik mij vasthouden aan mijn familie, die duidelijk zichtbaar zijn gedrag naar mij en de kinderen hebben mee gemaakt. Maar helaas wordt dit niet herkend door
instanties Bjz, R vd K, GGZ enz. Ik ga binnen kort naar een Psyciater toe om
zelf een persoonlijkheids onderzoek te kunnen weerleggen over mij zelf. De hulp vragen die ik gesteld heb bij instanties en zelf bij de aangifte bij de politie worden zo van tafel geveegd. Weet jij welke weg ik kan inslaan om toch de
onderste steen boven te krijgen al is het alleen maar voor de kinderen, zodat ik erkenning kan krijgen voor dit probleem. Ik heb talloze hulp verlening's al gesproken en blijf zoeken naar een weg hierin. Kun je mij advies geven?
Alvast bedankt.
gea op 16-12-2011 23:10
ja weet het maar weet niet hoe ik er mee om moet gaan want ze liegen alles aan elkaar ik durf echt geen vrienden meer te makken zo ik vertouw zo niemand meer
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Categorieën
Inhoud van deze Site
Welkom op mijn site over Persoonlijkheidsstoornissen.
Op deze site zal ik het vooral gaan hebben over:
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl